Direktlänk till inlägg 9 februari 2011
Alla svenska gårdar, stora som små, har potential att utvecklas. Metoderna som ger varje mjölkföretagare mer mjölk per kilo foder eller per arbetad timme, diskuterades under den första dagen.
- Det finns metoder som är lika gångbara för de mjölkföretagare som vill investera och bli större som för dem som vill utvecklas inom de befintliga ramarna, säger Lotta Christvall.
Hon vill att Sveriges mjölkbönder satsar på närproducerat foder så man slipper importera från andra delar av världen och slipper fraktkostnader.
Milkos Göran Henriksson pratade om stålbadet som Milko genomgått sedan han tillträdde 2009.
- Då var vi 700 anställda, idag är det 300 anställda. Men vi kom till en punkt då frågan var om vi skulle avveckla eller utveckla och då valde vi det senare, sade Göran Henriksson.
Han jämförde problemen han ställts inför som Milkos VD med de han ställdes för inom mediabranschen på 90-talet.
- Då ville tidningarna bli tabloider, det vill säga minska i storlek. Det gjorde att man köpte in nya dyra tryckpressar ändå tills någon kom på att man inte behövde äga dem själva.
Göran har lagt ner två mejerier, i Karlstad och Sundsvall.
- Sundsvall kommer att återuppstå, vi kommer dit i höst i ett bra samarbete med Arla, säger Henriksson.
För att kunna stå sig i konkurrensen behövs samarbeten med konkurrenter, menar han.
- Den drickyoghurt som säljer mest i Sverige är från Österrike och säljs av ICA. Det krävs att vi samarbetar, säger han.
Vad är det viktigaste för Milko och framtiden?
- Ursprungsmärkningen behövs så att svenskar och andra kan välja medvetet. Här kan vi behöva hjälp av LRF. Det andra är att få ner produktionskostnaderna, men det är också viktigt att bönderna tar kontrollen och vi måste få upp avräkningspriserna, säger Henriksson.
- Men när höjer ni avräkningspriserna? undrade en bonde i åhörarskaran.
- Vi ska se hur affärerna går och sedan tar styrelsen beslut, det kan inte jag göra här, svarade Henriksson.
En annan bonde som deltar under två dagar är Ann-Sofie Lind, från Burns lantbruk i Gustafs.
- Man vill ju få betalt för det man levererar. För oss finns det jobb, hur mycket som helst, berättar Ann-Sofie som har åtta anställda och mjölkar tre gånger om dagen.
Sommaren 2007 brann Egnellska huset (som byggdes 1903) i Falun ned. Knappt ett år senare brandhärjades fastigheten på nytt, och all den renovering som gjorts fram till dess var förgäves. Nu pågår nybyggnaden av Egnellska huset för fullt, och planen ä...
Vi vet var vi har Almtuna, ett lag som spelar på ett speciellt sätt. De bjuder inte på någonting och är väldigt tajta i sin försvarszon. Det är inget lag man spelar ut och det krävs en ordentlig arbetsinsats om det ska bli några poäng.Leksand har 2-1...
Det är åtta matcher kvar att spela av allsvenskan och nu är det bara att gå ut och köra från start om vi ska kunna ta en play off-plats. Det är bara att se framåt och vara positiv och att vi inte spänner oss inför uppgiften.Mora har vunnit alla tre t...
Stadsarkitekt Arne Ludvigsson inledde med att berätta om de tre alternativa platser som tagits fram för att bygga ett islamiskt center. Alternativ ett är mellan Maserhallen och Soltorgsgymnasiet, alternativ två i anslutning till Jakobsgårdarna mellan...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
|||||||||
|